18 juni 2015

MPJC Expertsessies: alles over online video, metadata, licht, hbbtv, data, VR en journalistiek

Tickets gratis, of combi met MPJC

Datum & tijd

2015-06-18 09:30:00

Villa Heideheuvel, Media Park, Hilversum

Op 18 juni van 11.30-12.30 bieden verschillende MPJC partners expertsessies aan in Villa Heideheuvel. In een klein(er) gezelschap komen tijdens deze lunchsessies specifieke onderwerpen aan de orde. Laat je bijpraten over online video, metadata of HbbTV, discussieer mee over toekomstscenario’s van de journalistiek of laat je verrassen door innovatieve toepassingen van licht. Deze expertsessies zijn gratis toegankelijk – ook als je niet naar het plenaire programma van MPJC komt. Bekijk hier welke expertsessies er zijn en schrijf je gratis in!

  1. Akamai: Video over IP - de huidige piek is de norm voor volgend jaar (locatie: Villa Heideheuvel)
  2. Beeld en Geluid: “Computer says no”. Over de (on)vindbaarheid van audiovisuele content en geautomatiseerd labelen (Locatie: Beeld en Geluid)
  3. Chain: conventioneel licht versus Led licht, Studioruimte versus Kantoorstudio, Full-service versus Turn-key oplossing (locatie: Studiocentrum)
  4. Create Health: Langer Thuiswonen met dementia (door media diensten) (locatie: Villa Heideheuvel)
  5. Gemeente Hilversum: Wat maakt Hilversum dé Mediastad? (locatie: Mediacentrum)
  6. HbbTV Forum: Update HbbTV (locatie: Villa Heideheuvel)
  7. iMMovator: De data challenge, big data voor mediabedrijven (locatie: Studiocentrum)
  8. iMMovator: Virtual reality cases (locatie: Mediacentrum)
  9. Ooyala: Making online video work for you: monetisation, mobile and metrics (locatie: Villa Heideheuvel)
  10. Stimuleringsfonds voor de Journalistiek: toekomstscenario’s voor de journalistiek (locatie: Villa Heideheuvel)
  11. Dutch Digital Agencies: Gen xyz, het einde van tv & radio. (locatie: Villa Heideheuvel)

Al een keuze gemaakt? Via dit formulier kun je je direct inschrijven voor een van de expertsessies. Kom je naar MPJC? Dan kun je je via je algemene inschrijving voor het congres ook inschrijven voor de expertsessies

Akamai: Video over IP - de huidige piek is de norm voor volgend jaar

We stormen met z’n allen de “Zettabyte Era” in. Het internet verkeer stijgt met meer dan 23% per jaar, en de video component stijgt nog veel harder. Bestaat nu al 64% van al het Internet verkeer uit video, over 4 jaar zal dit minimaal 80% zijn. De huidige piek is de norm voor volgend jaar. Hoe moeten media bedrijven zich voorbereiden om de veeleisende eindgebruikers te blijven bedienen? Akamai, eigenaar van het grootste content delivery network in Nederland en de wereld, bespreekt de trends en ontwikkelingen vanuit een technologisch perspectief.

Beeld en Geluid: “Computer says no”. Over de (on)vindbaarheid van audiovisuele content en geautomatiseerd labelen

Tijdens het vorige MPJC heeft Beeld en Geluid een expertsessie gewijd aan de plannen om de vindbaarheid van audiovisuele content te verbeteren: niet langer (alleen) via het handmatig toevoegen van beschrijvingen, maar door beschikbare informatie in de productieketen te verzamelen en technologie zoals sprekerherkenning in te zetten. Dit jaar geven experts tekst en uitleg over de innovatie die heeft plaatsgevonden en nog zal gaan plaatsvinden op het gebied van metadatering, onder andere dankzij ervaringen opgedaan in meerdere (internationale) onderzoeksprojecten. Natuurlijk zal het hierbij ook gaan over de vraag: wat levert dit op voor de eindgebruiker?

Chain: Conventioneel licht versus Led licht, Studioruimte versus Kantoorstudio, Full-service versus Turn-key oplossing.

Verlaging van de toegangsdrempels,  technologische ontwikkelingen en honger naar “eigen” broadcast content. In de kielzog hiervan is een behoefte ontstaan naar innovatie van de technische faciliteiten om deze toenemende vraag naar  goede content te maken. Hoe sluit traditionele belichting aan op deze vraag?, welke ontwikkelingen zijn er de afgelopen jaren geweest? en belangrijker nog hoe beïnvloeden deze de locaties en (nieuwe)studio’s.

Create Health: Langer Thuiswonen met dementie

Op afzienbare termijn worden mensen met dementie niet meer opgenomen in een verzorgingshuis, maar blijven ze thuis wonen. Wil je werken aan oplossingen waarmee ook mensen met zwaardere vormen van dementie thuis kunnen blijven wonen? Zie je kansen voor jouw organisatie om zinvolle diensten te ontwikkelen waarmee zorginstellingen, mantelzorgers en de mensen zelf worden ondersteund? In het project 'Langer thuis wonen met dementie' helpen we je bij het vinden van de juiste partners, het opdoen van relevante kennis en het benutten van kansen voor projectfinanciering. In samenwerking tussen TNO, iMMovator en iZovator wordt gewerkt aan een Living Lab voor nieuwe diensten in Gooi en Vechtstreek.

Gemeente Hilversum: I love media, gemeente Hilversum als media gids stad

Tijdens deze expertsessie passeren verschillende Hilversumse media-initiatieven de revue. Mediawethouder Wimar Jaeger gaat in gesprek met studenten die eerder dit jaar tijdens de Media Future Week werkten aan een Hilversumse mediacasus. Vervolgens stelt Hans Lodders zich voor als de nieuwe programmamanager van de Hilversum Media Campus en presenteert hij de ambities van deze unieke samenwerking tussen bedrijven en opleiders uit de mediasector. Peter Joziasse (initiatiefnemer CultuurHub Nederland, projectleider CityHub Hilversum) vertelt over de pilot CityHub Hilversum. Dit mediaplatform zorgt dat diverse organisaties, zoals gemeente, winkeliers, horeca, cultuur en events, effectiever en efficiënter kunnen samenwerken op het gebied van content-management en citymarketing. Zeer recent stemde de Hilversumse Raadsleden in met het plan ‘The Bridge’. Dit interactieve schermenproject wordt toegelicht door René van Engelenburg (directeur Dropstuff.nl). Een co-productie tussen partijen als Beeld en Geluid, NGage Media, HKU en Dropstuff. Kortom een aantal spraakmakende projecten op een rij die samen Hilversum dé Mediastad maken!

HbbTV Forum: Update HbbTV

HbbTV is dé manier om tv uitzendingen op uw "eerste scherm" te verrijken met informatiediensten, maatschappelijke diensten en entertainment. En vanaf 2015 is het HbbTV signaal voor tweederde van de Nederlandse huishoudens toegankelijk. De HbbTV diensten van de NPO zoals Uitzending Gemist, de achtergronden bij het nieuws en wedstrijdstatistieken bij voetbalwedstrijden zijn al even operationeel. SBS heeft aangekondigd HbbTV in te zetten bij Champions League wedstrijden en heeft een scala aan ideeën om uit te rollen. Ook voor distributeurs, regionale en lokale omroepen zijn er elders in Europa vele voorbeelden van diensten te vinden. In deze sessie word je bijgepraat over welke diensten je achterban en klanten tegemoet kunnen zien.

iMMovator: De data challenge, big data voor mediabedrijven

In de mediasector is ‘Big Data’ steeds meer hét buzzword. Heel veel media-organisaties gaan met data aan de slag, maken het tot een centraal onderdeel van hun strategie en werken toe naar een toekomst waarin ze sterker data gedreven zijn. Maar hoe ziet die toekomst er eigenlijk in de praktijk uit? En wat voor eisen stelt een succesvolle datastrategie eigenlijk aan die organisaties zelf? Contentstrategen Hans Bouwknegt (Dasym) en Erik van Heeswijk (Cleverlions) keren het onderwerp binnenstebuiten en komen met pijnlijke vragen en prikkelende antwoorden.

Deze sessie wordt gemodereerd door Ton van Mil (iMMovator) die de sessie zal afsluiten met de bekendmaking van een nieuw intiatief: een universitaire master opleiding data science specifiek voor de media industrie. Deze eenjarige opleiding is door iMMovator ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Utrecht en start in september 2015 met 20 bachelor studenten. Geïnteresseerde bedrijven kunnen via iMMovator direct contact met de master studenten leggen.

iMMovator: Virtual reality cases

Grenzen vervagen, zeker met de opkomst van Virtual Reality. Hoe kun je met VR media-ervaringen zo dicht mogelijk bij de consument brengen? En hoe creëer je met schermen een totaalomgeving die kijkers versteld doet staan?  Tijdens deze expertsessie komen er drie cases aan bod, van VPRO, Triple IT en Terre des Hommes.

  • Robert Overweg is kunstenaar en ontwikkelaar bij Triple IT, en hij helpt mensen en bedrijven op een andere manier te kijken naar een nieuwe realiteit. Dit doet hij op een aantal onderscheidende manieren; Robert geeft lezingen, creëert kunst, en biedt bedrijven aansturing in hun conceptontwikkeling en de uitvoering hier van. In zijn verhaal geeft hij een overzicht van virtuele ontwikkelingen en gaat hij in op een bijzondere toepassing die door clubs wordt ingekocht: virtueel voetbal.
  • Steye Hallema is componist, regisseur en uitvinder, en programma maker bij het VPRO Lab in Eindhoven. Hij maakt sinds 2009 360 graden videos en is één van de pioniers in het verkennen van nieuwe manieren van monteren binnen dit medium. Op donderdag 18 juni 2015 gaat op het Mediapark Jaarcongres de eerste Virtual Reality-productie van de VPRO in premiere. Bij de serie De Volmaakte Mens heeft VPRO's Medialab een VR-film gemaakt die met behulp van de speciale VPRO Cardboard en een smartphone te ervaren is. Hallema vertelt hoe hij hierbij te werk is gegaan.

  • Raymond van der Kaaij is eigenaar en creatief producent bij Revolver Amsterdam. Hij heeft voor Terre des Hommes een spraakmakende campagne ontwikkeld waarbij een virtual reality experience het leven van een Afrikaanse kindslaaf invoelbaar maakt. Hij vertelt over de impact en consequentie van deze nieuwe manier om ervaringen aan te bieden.

Ooyala: Making online video work for you: monetisation, mobile and metrics 

Advertising and subscription revenues for online video streaming services across Europe are forecast to explode over the next few years, but succeeding with video is not without its challenges. Consumers expect to watch what they want, when they want it, on whichever device they prefer and advertisers who are used to committing budgets to TV are struggling to understand how to make the most of these new viewing trends. During this roundtable discussion we'll cover topics such as monetization models (advertising vs. subscriptions vs. pay-per-view), implementing a mobile-first video strategy and how to use online video analytics to test different approaches to video.

Stimuleringsfonds voor de Journalistiek: toekomstscenario’s voor de journalistiek

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek presenteert het scenario-onderzoek, dat vier toekomstscenario’s voor de journalistiek in 2025 schetst. Deze studie presenteert vier verschillende, plausibele scenario’s voor de toekomst van de Nederlandse journalistiek in 2025 en geeft twee niet mis te verstane waarschuwingen. De eerste is dat mediabedrijven en opleidingen die menen reactief op ontwikkelingen te kunnen reageren, in de geschetste scenario’s van 2025 niet meer bestaan. De tweede is dat in drie van de vier scenario’s de publieke functie van de journalistiek in 2025 - zonder de juiste proactieve inzet - teloor zal gaan. De vraag is of er dan binnen de nieuwe informatieorde van gratis nieuwssites, bloggers, sociale media en community-websites voldoende mogelijkheden zijn om brede lagen in de samenleving van betrouwbare en volledige feitelijke en relevante informatie te voorzien, zodat de belangrijkste waarden in onze democratische samenleving overeind blijven. Wat is uw mening over de geschetste scenario's? Wat moeten we als sector doen om een gezond journalistiek ecosysteem te handhaven? Wat zijn voor bedrijven de te ondernemen stappen om een serieuze speler te blijven?

Dutch Digital Agencies: Gen xyz, het einde van tv & radio   

Over the top, cable cutters, wearables. TV en Radio zijn vandaag de dag heer en meester en er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Mediaminnend Nederland werd echter wakker geschud met de intrede van Netflix en andere streaming media. Sterker nog, de gemiddelde twintiger gebruikt traditionele TV & radio al niet meer. En als we kijken naar de tieners, oftewel “generatie Z” kunnen we nog maar 1 conclusie trekken: “traditionele media zit op een dood spoor”.

In deze sessie gaan we dieper in op deze generaties en zullen dit ondersteunen met zeer verrassende, leerzame, schrikbarende en soms hilarische interviews die we gehad hebben met deze generaties. In korte video die wij tonen zie je de gesprekken met deze generaties en wat er omgaat in ze als zij met social media, games of streaming services bezig zijn.

Inschrijven

Via onderstaand formulier kun je je direct inschrijven voor een van deze expertsessies. De expertsessies zijn gratis toegankelijk en maken onderdeel uit van het Mediapark Jaarcongres op 18 juni. De hele dag is er een inspirerend programma in studio 21 met o.a. presentaties van Eelko van Kooten (Spinnin’Records), Jan Riemens (Zoomin.TV), Henk Hagoort (NPO) en Frank Botman (Dasym). Wil je de hele dag bij MPJC zijn? Registreer dan een ticket voor MPJC via dit inschrijfformulier. Gebruik kortingscode XE397 F9DB 671E 1B3D  en krijg €50,- korting! 

Loading...